مروری بر خواص روغن هسته انار

۰۷ آبان ۱۳۹۹ | ۱۵:۱۲ کد : ۲۴۲۶۹ دانستنیهای گیاهان دارویی
انار با نام علمی Punica granatum در محدوده کویر ایران به فراوانی یافت می گردد. هسته انار به طور متوسط دارای ۲۵ درصد چربی است.
مروری بر خواص روغن هسته انار

 

خاصیت آنتی اکسیدانی

بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی روغن هسته انار و آب انار به وجود ترکیبات فنلی ار قبیل پونیکالاژین، پونیکالین، اسید گالیک و به ویژه اسد الاژیک وابسته است. اسید الاژیک آنتی اکسیدانی است که مصارف غذایی نیز دارد. بررسی های فارموکولوژیکی نشان داده اند که آنتی اکسیدان ها در کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی-شریانی نقش موثری دارند. این میوه حاوی آنتی اکسیدان هایی از جمله ویتامین C، β- کاروتن، کاتشین ها و آنتوسیانین می باشد.

روغن هسته انار یک آنتی اکسیدان سنتزی با خاصیت سرطان زایی است به همین علت در سالهای اخیر توجه زیادی به جایگزینی آنتی اکسیدان های طبیعی به ویژه در منابع گیاهی معطوف گردیده است. پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی آنتی اکسیدان های موجود در این روغن در کاهش عواملی که باعث بروز بیماری های قلبی می شود از جمله تنش های اکسیداتیو و فشار سیستولیک خون بسیار موثراند.

تغذیه با روغن هسته انار سبب کاهش بارز در انباشتگی تری گلیسریدها و اسیدهای چرب تک غیر اشباع در کبد می گردد. روغن هسته انار حاوی مقادیر بالایی از اسید های چرب غیر اشباع از نوع امگا 3 است که نقش حائز اهمیتی در پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی دارد. خواص فیزیکو شیمیایی در تحقیق صورت گرفته توسط صمد لوئی و همکاران میزان Zn، Mg، Mn، Cu و Fe هسته انار بیشتر از آب انار و میزان K آب انار بیشتر از هسته گزارش شد. خاصیت ضد سرطانی تحقیقات نشان میدهد که روغن هسته انار دارای خاصیت ضد سرطانی است. این روغن منبع غنی از فیتواستروژن هاست. فیتواستروژن ها دارای اثرات مشابه با هورمون های استروژنی انسان می باشند. روغن هسته انار دارای فیتواستروژن های متفاوتی بوده و از بروز بیماری های مرتبط با هورمون ها از جمله سرطان پستان و دهانه رحم جلوگیری می کند.

همچنین بررسی ها نشان داده مصرف رژیم غذایی حاوی روغن هسته انار به علت غنی بودن از اسید های چرب چندغیر اشباعی می تواند از بروز سرطان کولون جلوگیری نماید. این روغن در نابود سازی و جلوگیری از تشکیل سلولهای سرطانی وابسته و غیر وابسته به استروژن موثر است.

منابع:

فرهمند, عاطفه؛ ریحانه فرهمند و محمدحسین حدادخداپرست، ۱۳۹۱،

روغن هسته انار: مروری بر خواص و روش های استخراج، اولین همایش ملی توسعه پایدار کشاورزی و محیط زیست سالم، همدان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، شرکت هم اندیشان محیط زیست فردا، بصیری، ش.، شهیدی، ف.، فرهوش،ر. و کدخدایی، ر .، بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدانی روغن هسته انار، بیستمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه صنعتی شریف، آذر 1392.

صمدلوئی، ح.، عزیزی، م.ح وبرزگر ، م. بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی هسته ده رقم انار یزد، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، دوره 3 شماره دو 1385. یاقوتی مقدم، مریم.، روغن هسته انار، سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی 1389.

Goula, A.M., Adamopoulos, K.G., A method for pomegranate seed application in food industries: seed oil encapsulation, food and bioproducts processing 90 (2012) 639–652.  

 


( ۱۰ )

نظر شما :